Boligprognose
Tendensen for de seneste års stigninger i boligpriserne ses ikke længere i samme omfang, og der er for boligmarkedet tale om, at priserne på boligerne daler. De favorable boligpriser bliver der spændt ben for i den kommende tid, da boligmarkedet er stærkt påvirket af de ændringer, vi ser på nuværende tid. De ændringer, der er tale om, er i økonomisk perspektiv, og det har betydning for det rådighedsbeløb, som danskerne har. I takt med ”efterskælvet” fra pandemien, nuværende energipriser, inflationsniveauet og stigninger i renterne kan boligpriserne forventes at falde yderligere, da efterspørgslen vil være faldende.

Rådighedsbeløbet for mange er på samme niveau, da flere lønmodtagere ikke har fået lønstigninger, og til de der har fået en stigning i lønnen, gælder det for mange, at det ikke er på tilsvarende niveau med de mange prisstigninger i dagligvarehandlen, elpriserne og generelt inflationen. Det mindsker potentialet for et favorabelt salg, da ligevægten mellem udbud og efterspørgsel ikke længere er den samme. Prioriteringen er i dag anderledes sammenlignet med bare få måneder tilbage, og det kan derfor forventes at presse sælgere til at sænke boligpriserne, men vil det så øge efterspørgslen?

Det kan have en effekt, men for en potentiel huskøber, som selv har en bolig, denne skal have solgt, betyder det også, at dennes bolig umiddelbart vil falde i pris. Nogle områder i landet kan være mere påvirket af andre, men på landsplan kan det salget af boliger falde yderligere i år. Rentestigningerne har også en betydning, da det er blevet ”sværere” at optage et lån. Det er sat i gåseøjne, da det stadig er muligt at optage et stort boliglån, men for det fastforrentede realkreditlån ligger afdragelsen på +/- 4%.

Førstegangskøbere har den ”fordel”, at de ikke skal tænke over salg af egen bolig, men det, der kan være udfordrende her, er, om sælgeren selv er bundet af en købsbetinget aftale, medmindre der er tale om et dødsbo.
Hvad påvirker eller boligmarkedet?
Udover de nævnte faktorer, som på nuværende tidspunkt har indvirkning på boligpriserne, -salget, -efterspørgslen mv., har en potentiel kommende skat betydning for købsbeslutningen. Der er udsigt til, at der i år 2024 foretages ændringer i boligskatterne i forbindelse med, at et nyt skattesystem træder i kraft. Det kan betyde højere boligskatter, hvorfor nogle købere tager det med i deres betragtning, inden de skriver under på en købskontrakt.

Hvad er forventningen til boligpriserne?
Med den ændring, der allerede ses nu og et forecast om fremtiden, forventes priserne for boligerne på landsplan at falde med det, der svarer til 7%, indtil vi når år 2023. Igen forventes boligpriserne at falde med yderligere 4% i perioden mellem 2023 og 2024. Når der ses på den generelle prisændring for boligtyperne forventes der at ses et fald på det, der ligner 11% for ejerlejligheder. I samme periode er forventningen til sommerhuspriserne et fald på omtrent 13%. Med alt dette i mente vil boligmarkedet blive presset til at sænke priserne i et vist omfang, men flere faktorer end de nævnte kan også spille en rolle, hvorfor man bør holde øje med udviklingen.

For flere nyheder som denne, kan der læses mere om boligmarkedet på Dansk Boligforsikring eller ved at følge publiceringerne på Dansk Boligforsikring profil.
Boligprognose
Published:

Boligprognose

Published:

Creative Fields